banner_01

Professioneel omgaan met verslaving bij mensen met hersenletsel

Workshop Hersenletsel en verslaving
Een aantal mensen met hersenletsel heeft naast het letsel ook een vorm van verslaving. Dit kan een alcoholverslaving zijn, een drugsverslaving of een andere verslavingsvorm. Deze verslaving kan al aanwezig zijn vanuit de periode vóór het letsel of zij kan ten gevolge van het letsel ontstaan zijn.

Inzicht in deze dubbele problematiek en de manier waarop de diverse beschadigingen elkaar (mogelijk) beïnvloeden vormt de basis voor een effectieve behandeling en begeleiding. Door de ernst van de beschadigingen is er vaak geen uitzicht op herstel. Wel zijn er mogelijkheden om leefbare omstandigheden te creëren door het aanpassen van de inrichting van de omgeving en de bejegening van de cliënt met hersenletsel.

Doelgroep
De workshop is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met hersenletsel in combinatie met verslaving. Je beschikt over basiskennis van de gevolgen van hersenletsel.

Resultaat
Je hebt een duidelijke visie op behandeling van verslaving. Je hebt inzicht in het verslavingsproces. Je hebt inzicht in het effecten van verslaving voor de persoon met hersenletsel op alle belevingsgebieden. Je kent de belangrijkste bejegeningsstrategieën en de praktische uitwerking hiervan. Hiervanuit heb je inzicht in de begeleiding van de cliënt. Vanuit deze kennis kun je naasten informeren.

De workshop
Van tevoren inventariseren we welke casuïstiek je wilt inbrengen, zodat we daarmee bij het samenstellen van het programma rekening kunnen houden. Bespreking van deze casuïstiek loopt als een rode draad  door de workshop. Daarbij gaat het om leren met en van elkaar. Een belangrijk doel is te komen tot een eenduidige aanpak.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
– Indeling van verslavende middelen;
– Gewenning, afhankelijkheid, craving (= de pathologische zucht) en terugvallen;
– De complexiteit van craving in het dagelijks leven, vertaald in de diverse levensgebieden;
– Handelingsverlegenheid;
– Beheersing versus gedragsbeïnvloeding .

Praktische informatie

Duur 1 dagdeel van 4 uur
Aantal deelnemers 10 – 15

Incompany

Code 8750
Datum & plaats in overleg

Informatie aanvragen

Laatste nieuws

HersenletselCongres 2023

Maandag 27 november 2023 ReeHorst, Ede Hét jaarlijks terugkerend congres...

Meer info

Instap e-learning

  Door de druk op de zorg is er sprake van een grotere wisseling van...

Meer info

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info