Arbeidsintegratie van mensen met hersenletsel

Workshop Hersenletsel en Arbeid voor jobcoaches, arbeidsconsulenten, arbeidsbegeleiders
Bij arbeidsintegratie is maatwerk meer en meer noodzaak. Dit geldt ook voor cliënten met hersenletsel. Ongeveer honderdduizend mensen lopen per jaar een vorm van hersenletsel op. Bij een aantal van hen zijn de gevolgen blijvend. Bij deze cliënten is het niet altijd gemakkelijk de symptomen van hersenletsel te herkennen. Dit komt doordat veel verschijnselen niet direct zichtbaar zijn. Mensen met hersenletsel kunnen bijvoorbeeld hun beperkingen niet altijd goed inschatten en hebben de neiging hun problemen te bagatelliseren.

Wat zijn de gevolgen van hersenletsel? Hoe kun je die herkennen? Wat kunnen ze betekenen in de werksituatie? Welke mogelijkheden zijn er cliënten met hersenletsel bij arbeidsintegratie te ondersteunen?
Deze vragen vormen de rode draad in deze praktische workshop. De workshop biedt een eerste kennismaking met hersenletsel en arbeid.

Doelgroep
De workshop is bedoeld voor professionals die betrokken zijn bij de begeleiding van mensen met hersenletsel bij arbeidsintegratie, zoals jobcoaches, arbeidsbegeleiders, trajectbegeleiders en consulenten.

Resultaat
Je hebt kennis van de gevolgen van hersenletsel voor arbeid en een aantal handvatten voor de ondersteuning van cliënten met hersenletsel bij arbeidsintegratie.

De workshop
Tijdens de workshop krijg je op interactieve wijze praktische informatie over de gevolgen van hersenletsel en arbeidsmogelijkheden. Je gaat actief aan de slag met casuïstiek. Daarbij is het mogelijk dat je voorbeelden uit je eigen praktijk inbrengt. Er is volop ruimte voor vragen.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:
- Hersenletsel, wat verstaan we eronder?
- Gevolgen van hersenletsel voor arbeid;
- Gevolgen voor de begeleiding;
- Praktische adviezen en tips voor de ondersteuning;
- Beantwoording van vragen.

Je ontvangt een documentatiemap en het boekje Niet-aangeboren hersenletsel en Arbeid, informatie voor arbeidsbegeleiders.

Literatuur:

Informatie voor arbeidsbegeleiders

P.L. Hoenderdaal & G. de Ruijter • Nederlands Centrum Hersenletsel, 2003

Dit boek bevat kort en bondig de noodzakelijke informatie over oorzaken en gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel, alsook strategieën voor begeleiding naar arbeid. Bij de begeleiding van cliënten met niet-aangeboren hersenletsel naar arbeid en op de werkplek is deskundigheid van de arbeidsbegeleider absoluut ...

Praktische informatie

Duur 1 dagdeel (verzekeringsartsen) of 1 dag (arbeidsbegeleiders)
Aantal deelnemers 10 - 15

Incompany

Code 4400 (verzekeringsartsen) of 4410 (arbeidsbegeleiders)
Datum & plaats in overleg