Oplossingsgericht werken

Bij “oplossingsgericht” denk je al snel aan het vinden van een oplossing voor de problemen van de cliënt, maar dat is deze manier van werken nu juist niet. De oplossingsgerichte professional laat zijn eigen ideeën over wat een goede oplossing zal zijn voor de cliënt los. Hij gaat met de cliënt in gesprek om te achterhalen welke hulpbronnen en oplossingen de cliënt zelf kan bedenken en inzetten. Oplossingsgericht werken is meer dan alleen een gesprekstechniek. Het is een methode, een houding en een visie die helpt om je werk makkelijker en leuker te maken.
Een paar uitgangspunten bij de methodiek zijn:

  • de cliënt is expert over zijn eigen leven,
  • een probleem is er nooit altijd,
  • het gaat niet om de klachten, maar wat mensen voor hun klachten in de plaats willen,
  • de oplossing heeft niet altijd iets te maken met de oorzaak van het probleem.

Wil je weten hoe je als hulpverlener met deze methodiek aan de slag kunt?
Schrijf je dan in voor de workshop.

Doelgroep
De workshop is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met hersenletsel die geen of beperkt ziekte-inzicht hebben. Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, revalidatie, verpleeghuis, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuis of bij een MEE-organisatie. Je beschikt over de basiskennis van de gevolgproblemen van (niet-aangeboren) hersenletsel.

Resultaat
Je hebt handvatten gekregen voor het voeren van gesprekken op een oplossingsgerichte manier. Je hebt zicht op de invloed van cognitieve problemen op het gesprek.

De workshop
Na uitleg over de theorie van oplossingsgerichte gespreksvoering, oefen je deze in de groep en ga je aan de slag met eigen casuïstiek.

Literatuur:

Hoofdstuk opgelost

Merel van Zoelen en Wouter de Boer, 2018, Breindok

Bij oplossingsgericht werken staat de gewenste toekomst van de cliënt centraal. Hoe wil hij dat zijn leven eruitziet na 5 jaar? Wat hoopt hij dat er anders is na een maand of een jaar?. De cliënt bedenkt zijn eigen oplossingen; jij begeleidt het proces. Oplossingsgericht werken is meer dan een gesprekstechniek: het is een methode, een houding en een visie, waardoor je werk makkelijker en vooral leuker wordt.....

Praktische informatie

Duur 1 dag
Aantal deelnemers 10 - 15

Incompany

Code
Datum & plaats in overleg

Open inschrijving

Code
Datum  nader te bepalen in 2021
Duur      1 hele dag
Prijs       € 371,-
(inclusief documentatie en
catering)
Locatie Utrecht