Professioneel omgaan met psychiatrische stoornissen
Workshop Hersenletsel en psychiatrie
Een aantal mensen met hersenletsel ontwikkelt psychiatrische verschijnselen, bijvoorbeeld angststoornissen, wanen, hallucinaties, stemmingsstoornissen zoals depressie of verschijnselen van een posttraumatische stresstoornis. Het is ook mogelijk dat iemand al psychiatrische problemen had en daarbij hersenletsel oploopt. Deze combinatie stelt betrokkenen voor ingewikkelde problemen. Inzicht in deze dubbele problematiek en de manier waarop de diverse beschadigingen elkaar (mogelijk) beïnvloeden vormt de basis voor een effectieve behandeling en begeleiding. De ernst van de beschadigingen zal veelal uitzicht op herstel wegnemen, maar door de inrichting van de omgeving en de bejegening aan te passen, ontstaan vaak mogelijkheden om leefbare omstandigheden te creëren.
Doelgroep
De workshop is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met hersenletsel in combinatie met psychiatrische aandoeningen of psychiatrische verschijnselen. Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, revalidatie, verpleeghuis, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuis of bij een MEE-organisatie. Je hebt een beroepsopleiding gevolgd op middelbaar of hoger niveau. Je beschikt over basiskennis van de gevolgen van hersenletsel.
Resultaat
– Je hebt inzicht in het hersenletsel dat psychiatrische problemen kan veroorzaken en in de manier waarop reeds bestaande psychiatrische problematiek het hersenletsel beïnvloedt;
– Je hebt basale kennis van belangrijke kenmerken van psychiatrische symptomen en behandelrichtingen;
– Je kent de belangrijkste bejegeningsstrategieën en de praktische uitwerking hiervan. Vanuit deze kennis kun je naasten informeren en begeleiding bieden.
De workshop
Van tevoren inventariseren we welke casuïstiek je wilt inbrengen, zodat we daarmee bij het samenstellen van het programma rekening kunnen houden.
Naast informatie in de vorm van minicolleges staat interactieve deelname centraal. Er is volop ruimte voor bespreking van relevante casuïstiek. Je scherpt je waarneming, professionele houding en interventies.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
– Hersenbeschadigingen met risico op psychiatrische verschijnselen;
– Kenmerken van de belangrijkste psychiatrische stoornissen;
– Gevolgen voor het dagelijks leven;
– Handelingsverlegenheid;
– Adequate en inadequate reacties op gedragingen;
– Reacties van teamleden;
– Eenduidige afspraken/benadering team;
– Adviezen voor begeleiding van naasten.