banner_01

Ben van Cranenburgh

Dr. Ben van Cranenburgh is neurowetenschapper. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en werkte daarna vele jaren als wetenschappelijk medewerker, o.a. bij het Nederlands Centraal Instituut voor Hersenonderzoek (neurofysiologie-onderzoek) en bij het Revalidatie Centrum Amsterdam (klinisch onderzoek bij CVA-patiënten). In 1973 promoveerde hij op een neurofysiologisch onderwerp (Neuronale Firing Patterns). In 1987 richtte hij het Instituut voor toegepaste neurowetenschappen op (stichting ITON, Haarlem). Hij leidde het instituut t/m 2019. Ben heeft veel ervaring in het geven van onderwijs op universiteit, hogeschool alsook nascholingen voor diverse gezondheidszorgberoepen (artsen, therapeuten, psychologen).

Ben houdt zich intensief bezig met het overbruggen van de (te grote) kloof tussen wetenschap en praktijk, op het gebied van neurorevalidatie, leefstijl en “brain health”, sport en muziek. In zijn visie worden de neurowetenschappelijke inzichten pas echt interessant wanneer deze hun toepassingen krijgen in onze samenleving. Van zijn hand verscheen de zesdelige boekenreeks “Toegepaste Neurowetenschappen” (uitgegeven bij Bohn/Stafleu/Van Loghum te Houten) alsook – in eigen beheer – boeken voor een breder publiek, zoals “Pijn, waarom?”, “Oorlog en brein” en “Muziek en brein”. Ben geeft lezingen en cursussen in binnen- en buitenland. Zie www.neuroben.nl .

 

Ben is ook musicus. Speelt klarinet, piano en altviool in diverse ensembles. Hij was solist bij het studentenorkest en was een van de pioniers van het Asko-ensemble (voor hedendaagse muziek). In het boekje “Muziek en brein” (2022) combineert Ben zijn inzichten in de neurowetenschappen met zijn ervaringen in het actief musiceren.
Ben doet ook actief aan sport. Hij reed 3 Elfstedentochten en 4 “alternatieve” Elfstedentochten, nam deel aan diverse expedities en tochten in Noord Pakistan (Karakoram) en Nepal en maakt jaarlijks bergtochten in de Alpen. In het boek “Van contractie naar actie” legt Ben een relatie tussen zijn eigen ervaringen op sportgebied en de wetenschappelijke theorieën over motorisch leren.

 

Cursussen en opleidingen

Binnen Axon Leertrajecten geeft Ben les in de volgende opleidingen:

Laatste nieuws

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info

Basiscursus gepland in open inschrijving

Werk jij als verpleegkundige, paramedicus, maatschappelijk werkenden of (ambulant)...

Meer info

Boeken over NAH – Lees over niet-aangeboren hersenletsel

Ben je op zoek naar diepgaande inzichten en praktische hulpmiddelen om beter...

Meer info

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach \'Met MAF meer mens\' is een bewezen...

Meer info

Workshop Ziekte-inzicht: juni 2024

Ziekte-inzicht Een gevolg van hersenletsel kan zijn dat een cliënt geen of beperkt...

Meer info

Gepland in november: Rouw en levend verlies

Rouw en levend verlies bij NAH Als gevolg van hersenletsel krijgen getroffenen en...

Meer info