banner_01

Lezen over niet-aangeboren hersenletsel

Heb je behoefte aan meer achtergrond over NAH, een naslagwerk om in de kast te hebben staan, of kennis op te doen? Er zijn veel boeken en andere literatuur beschikbaar, die je daarbij kunnen helpen.

  • Hersenletsel: begrijpen en begeleiden (Peter Vrancken, Rachèl Kemps, Niels Farenhorst). In dit boek vind je uitleg over het functioneren van de hersenen, en over de oorzaken en gevolgen van hersenletsel. Daarnaast wordt uitgewerkt hoe met deze gevolgen kan worden omgegaan. Dit boek is de opvolger van Hersenletsel: achtergronden en aanpak. In deze herziene uitgave wordt bijzondere aandacht besteed aan het ICF-model en de gedragscirkel als uitgangspunt voor interventies. Drie casusbeschrijvingen vormden de rode draad van het boek. Dit boek is verkrijgbaar in onze webshop.
  • Neuropsychologie. Over de gevolgen van hersenbeschadiging (Ben van Cranenburgh). Welke stoornissen en problemen kunnen ontstaan door hersenbeschadiging? Voor een compleet basisoverzicht geeft dit boek een goede basis!
  • ‘Heb ik een probleem dan?’ (Arno Prinsen). Hersenletsel heeft een enorme impact, zowel  op degene die het overkomt, als op diens omgeving. Maar al te vaak beseft een cliënt niet eens goed wat er aan de hand is. Hoe ga je daar als hulpverlener mee om? Aan de hand van drie typen cliënten: de voorbijganger, de zoeker en de klant, behandelt Arno in dit boek passende interventies. Ze geven het houvast dat een cliënt niet geeft. Ze helpen je als hulpverlener om stap voor stap bij de hulpvraag aan te komen en maatwerk te bieden.
  • ‘Ga toch weg!’ (Arno Prinsen). Dit boek is een vervolg op het boek ‘Heb ik een probleem dan?’ waarin drie typen cliënten werden beschreven; de voorbijganger, de zoeker en de klant, ieder met een andere mate van ziekte-inzicht. Als je als hulpverlener hierbij aansluit, dan heeft de behandeling en/of begeleiding meer effect. Maar hoe doe je dat? Dit boek geeft antwoord op die vraag. Hoe maak je een inschatting van de mate van ziekte-inzicht? Hoe kun je verschillende typen cliënten benaderen, zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit? Dit en meer praktische tips en interventies, zoals gevoelsreflecties, het ABC-schema, doelkaarten en gedragssuggesties vind je in dit boek.
  • Methodisch ondersteunen van mensen met hersenletsel (Patty van Belle & Judith Zadoks).  Het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel roept veel vragen op. Hoe help je de persoon zijn leven weer op orde te krijgen? Wat wil hij bereiken en wat kan er nog? Hoe kom je hierover met elkaar in gesprek? Hoe kun je begeleiden zonder de regie over te nemen? Het begeleidingsmodel Hooi op je vork is ontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op deze vragen. In dit boek zijn de ervaringen van werken met Hooi op je vork verwerkt, vol waardevolle tips en adviezen. Dit boek is hier te verkrijgen.
  • Omgaan met hersenletsel. Hulp bij een veranderd leven (Jenny Palm). Dit boek biedt een overzicht van het gehele spectrum van niet-aangeboren hersenletsel, waarbij de nadruk ligt op de revalidatie- en vooral chronische fase. Dit boek is in eerste instantie geschreven voor professionele hulpverleners, waaronder psychologen, orthopedagogen, huisartsen, paramedici, therapeuten, activiteitenbegeleiders en maatschappelijk werkenden. Door het heldere en concrete taalgebruik is het boek echter zeker ook toegankelijk voor niet-professionals: gezins- en familieleden en (andere) mantelzorgers. Dit boek is verkrijgbaar in onze webshop.

 

  • Een sterk netwerk, voor een goed leven na hersenletsel (Jolanda Keesom & Ellen Witteveen). Deze gratis te downloaden publicatie geeft inzicht in de situatie van mensen met herenletsel en hun mantelzorgers. Het laat zien hoe belangrijk nauwkeurige afstemming op hun behoeftes is, en welke uitdagingen er zijn.
  • In het oog, in het hart. Actieve ondersteuning van mantelzorger bij NAH (Ellen Witteveen & Jolanda Keesom). In deze gratis te downloaden publicatie staat de kwaliteit van mantelzorgondersteuning centraal. Hoe kun je, als professional, deze mantelzorgers bereiken en ondersteunen? Dit boekje biedt hiervoor tips en voorbeelden, gebaseerd op ervaringen van professionals en mantelzorgers. “Wie oog heeft voor de situatie van deze mantelzorgers, krijgt ook hart voor de noodzaak hen ondersteuning en coaching te bieden”.

 

Heb je behoefte om niet alleen kennis op te doen, maar ook bijbehorende vaardigheden en houding? Wil je de kennis toe leren passen in jouw werkpraktijk? Daarvoor helpt een cursus je verder! Bekijk ons cursusaanbod voor een cursus of opleiding die bij jou past.

Laatste nieuws

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info

Basiscursus gepland in open inschrijving

Werk jij als verpleegkundige, paramedicus, maatschappelijk werkenden of (ambulant)...

Meer info

Lezen over niet-aangeboren hersenletsel

Heb je behoefte aan meer achtergrond over NAH, een naslagwerk om in de kast te hebben...

Meer info

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach \'Met MAF meer mens\' is een bewezen...

Meer info

Workshop Ziekte-inzicht: juni 2024

Ziekte-inzicht Een gevolg van hersenletsel kan zijn dat een cliënt geen of beperkt...

Meer info

Gepland in november: Rouw en levend verlies

Rouw en levend verlies bij NAH Als gevolg van hersenletsel krijgen getroffenen en...

Meer info