Boeken over NAH – Lees over niet-aangeboren hersenletsel
Ben je op zoek naar diepgaande inzichten en praktische hulpmiddelen om beter te begrijpen en om te gaan met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Het verkrijgen van kennis en begrip over NAH kan een uitdagende reis zijn, zowel voor degenen die direct getroffen zijn als voor professionals en naasten die ondersteuning bieden. Of je nu een zorgverlener bent die zich specialiseert in de revalidatie van personen met hersenletsel, een familielid of vriend die betrokken is bij de zorg, of iemand die zelf met de gevolgen van NAH leeft, het belang van betrouwbare en inzichtelijke bronnen kan niet worden onderschat.
Gelukkig is er een breed scala aan literatuur en boeken over NAH. Van het begrijpen van de complexiteit van het menselijk brein en de impact van hersenletsel op het individu, tot het navigeren door de uitdagingen van herstel, revalidatie en de terugkeer naar werk of een actief sociaal leven. Er zijn veel boeken over NAH die waardevolle informatie, steun en begeleiding bieden.
Met zorg hebben we een selectie gemaakt van toonaangevende werken op het gebied van NAH. Deze collectie bevat een mix van boeken die zowel theoretische inzichten als praktische adviezen bieden, geschreven door vooraanstaande experts, ervaringsdeskundigen en professionals uit de praktijk. Of je nu op zoek bent naar een naslagwerk om in de kast te hebben staan of gerichte kennis wilt opdoen om toe te passen in jouw werk of dagelijks leven, onze top 10 biedt voor elk wat wils!
Boeken over NAH – onze top 10
Boektip 1. Hersenletsel: begrijpen en begeleiden (Peter Vrancken, Rachèl Kemps, Niels Farenhorst)
In dit boek vind je uitleg over het functioneren van de hersenen, en over de oorzaken en gevolgen van hersenletsel. Daarnaast wordt uitgewerkt hoe met deze gevolgen kan worden omgegaan. Dit boek is de opvolger van “Hersenletsel: achtergronden en aanpak”. In deze herziene uitgave wordt bijzondere aandacht besteed aan het ICF-model en de gedragscirkel als uitgangspunt voor interventies. Drie casusbeschrijvingen vormden de rode draad van het boek. Dit boek is verkrijgbaar in onze webshop.
Boektip 2. Neuropsychologie. Over de gevolgen van hersenbeschadiging (Ben van Cranenburgh)
Welke stoornissen en problemen kunnen ontstaan door hersenbeschadiging? Voor een compleet basisoverzicht geeft dit boek een goede basis!
Boektip 3. ‘Heb ik een probleem dan?’ (Arno Prinsen)
Hersenletsel heeft een enorme impact, zowel op degene die het overkomt, als op diens omgeving. Maar al te vaak beseft een cliënt niet eens goed wat er aan de hand is. Hoe ga je daar als hulpverlener mee om? Aan de hand van drie typen cliënten: de voorbijganger, de zoeker en de klant, behandelt Arno in dit boek passende interventies. Ze geven het houvast dat een cliënt niet geeft. Ze helpen je als hulpverlener om stap voor stap bij de hulpvraag aan te komen en maatwerk te bieden.
Boektip 4. ‘Ga toch weg!’ (Arno Prinsen)
Dit boek is een vervolg op het boek ‘Heb ik een probleem dan?’ waarin drie typen cliënten werden beschreven; de voorbijganger, de zoeker en de klant, ieder met een andere mate van ziekte-inzicht. Als je als hulpverlener hierbij aansluit, dan heeft de behandeling en/of begeleiding meer effect. Maar hoe doe je dat? Dit boek geeft antwoord op die vraag. Hoe maak je een inschatting van de mate van ziekte-inzicht? Hoe kun je verschillende typen cliënten benaderen, zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit? Dit en meer praktische tips en interventies, zoals gevoelsreflecties, het ABC-schema, doelkaarten en gedragssuggesties vind je in dit boek.
Boektip 5. Methodisch ondersteunen van mensen met hersenletsel (Patty van Belle & Judith Zadoks)
Het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel roept veel vragen op. Hoe help je de persoon zijn leven weer op orde te krijgen? Wat wil hij bereiken en wat kan er nog? Hoe kom je hierover met elkaar in gesprek? Hoe kun je begeleiden zonder de regie over te nemen? Het begeleidingsmodel Hooi op je vork is ontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op deze vragen. In dit boek zijn de ervaringen van werken met Hooi op je vork verwerkt, vol waardevolle tips en adviezen. Dit boek is hier te verkrijgen.
Boektip 6. NAHgenoeg niets te zien (Frank Willem Hogervorst)
In dit boek beschrijft Frank Willem, als ervaringsdeskundige zijn eerste jaren met NAH, over het vallen en opstaan, de veranderingen. Daarnaast beschrijven zijn naasten ook hun ervaringen. Het geheel geeft veel inzicht in de gevolgen van NAH in de eerste jaren na het letsel.
Boektip 7. Omgaan met hersenletsel. Hulp bij een veranderd leven (Jenny Palm)
Dit boek biedt een overzicht van het gehele spectrum van niet-aangeboren hersenletsel, waarbij de nadruk ligt op de revalidatie- en vooral chronische fase. Dit boek is in eerste instantie geschreven voor professionele hulpverleners, waaronder psychologen, orthopedagogen, huisartsen, paramedici, therapeuten, activiteitenbegeleiders en maatschappelijk werkenden. Door het heldere en concrete taalgebruik is het boek echter zeker ook toegankelijk voor niet-professionals: gezins- en familieleden en (andere) mantelzorgers. Dit boek is verkrijgbaar in onze webshop.
Boektip 8. Terug naar werk met NAH (Jade Tuitert)
Dit afstudeeronderzoek toegepaste psychologie van Jade Tuitert is een toegankelijk boek geworden, met tips en houvast voor professionals (en met name coaches) die werken met mensen met NAH in de arbeids(reïntegratie)setting.
Boektip 9. Een sterk netwerk, voor een goed leven na hersenletsel (Jolanda Keesom & Ellen Witteveen).
Deze gratis te downloaden publicatie geeft inzicht in de situatie van mensen met herenletsel en hun mantelzorgers. Het laat zien hoe belangrijk nauwkeurige afstemming op hun behoeftes is, en welke uitdagingen er zijn.
Boektip 10. In het oog, in het hart. Actieve ondersteuning van mantelzorger bij NAH (Ellen Witteveen & Jolanda Keesom).
In deze gratis te downloaden publicatie staat de kwaliteit van mantelzorgondersteuning centraal. Hoe kun je, als professional, deze mantelzorgers bereiken en ondersteunen? Dit boekje biedt hiervoor tips en voorbeelden, gebaseerd op ervaringen van professionals en mantelzorgers. “Wie oog heeft voor de situatie van deze mantelzorgers, krijgt ook hart voor de noodzaak hen ondersteuning en coaching te bieden”.
Is een boek over NAH niet genoeg? Volg een cursus!
Is een boek over NAH niet voldoende? Ben je op zoek naar meer dan alleen theoretische kennis en wens je diepgaand inzicht te verkrijgen in de praktische toepassing ervan? Het volgen van een cursus kan je begrip en vaardigheden naar een hoger niveau tillen. Een cursus over NAH biedt je de unieke mogelijkheid om niet alleen essentiële kennis op te doen, maar ook om de bijbehorende vaardigheden en houding te ontwikkelen die cruciaal zijn in de omgang met NAH. Het kan de brug vormen tussen theorie en praktijk, waardoor je in staat bent om de opgedane kennis effectief toe te passen in je werk of dagelijks leven.
Ons aanbod varieert van basiscursussen die een algemeen overzicht bieden van niet-aangeboren hersenletsel, tot gespecialiseerde opleidingen die dieper ingaan op specifieke thema’s zoals revalidatieprocessen, psychosociale ondersteuning, en methodische benaderingen in de zorg voor mensen met NAH. Daarnaast bieden we workshops en seminars die gericht zijn op de ontwikkeling van praktische vaardigheden, zoals communicatietechnieken, omgang met gedragsveranderingen en het faciliteren van zelfmanagement en empowerment bij cliënten. Bekijk hier ons cursusaanbod voor een cursus of opleiding die bij jou past.