banner_01

Cursus: Expertreeks klinische kinderneuropsychologie

Deze cursus Expertreeks klinische kinderneuropsychologie wordt uitgevoerd door zusterorganisatie PAO Psychologie.

Heb je interesse om dieper in te gaan op de theorieën, methoden en hulpmiddelen van neuropsychologisch onderzoek bij kinderen, rechtstreeks van de experts? Meld je dan aan voor deze cursus “Expertreeks klinische kinderneuropsychologie” en verbreed je kennis op het vlak van klinische kinderneuropsychologie.

Neuropsychologische diagnostiek speelt een sleutelrol in het bepalen van de relatie tussen gedragsstoornissen, zoals problemen met taal, spraak, leren, motorische vaardigheden, plannen, aandacht, geheugen en sociaal begrip, en de hersenontwikkeling bij kinderen. Deze inzichten zijn cruciaal voor het voorspellen van de toekomstige ontwikkeling en het kiezen van geschikte behandelings- en begeleidingsstrategieën.

In deze cursus leiden ervaren neuropsychologen je door de kernaspecten van neuropsychologische diagnostiek bij kinderen. Je leert over de fundamentele concepten en verkent de verschillende domeinen en bijpassende tests. We behandelen hoe deze diagnostische tools toegepast kunnen worden en wat de consequenties zijn voor de behandeling.

Ontdek via dit interview met Claudia en Hanna hoe neuropsychologische diagnostiek diepere inzichten kan bieden in de essentie van ontwikkelingsstoornissen, verdergaand dan wat een DSM-classificatie kan aangeven.

Inhoud van deze cursus

Deze cursus biedt een uitgebreid inzicht in de functiegebieden van neuropsychologie, met een focus op de bijbehorende tests, de toepassing van neuropsychologische onderzoeksmodellen, -methoden en -instrumenten, en de diagnostische toepassingen in de jeugdzorg. De vertaling van neuropsychologische diagnostiek naar concrete behandelingen is een cruciaal onderdeel van deze opleiding.

De kernpunten van deze cursus “Expertreeks klinische kinderneuropsychologie”:

  • Diagnostische toepassingen in de jeugdzorg
  • Inzicht in de functiegebieden met bijbehorende tests
  • Toepassing van neuropsychologische onderzoeksmodellen, -methoden en -instrumenten

Voor wie is deze cursus?

De Expertreeks is ontworpen voor psychologen en pedagogen die al twee jaar of langer praktijkervaring hebben in psychodiagnostiek bij kinderen en die hun diagnostische vaardigheden en theoretische kennis willen verdiepen. Deze cursus is ook geschikt voor professionals of klinisch psychologen die hun basiskennis willen opfrissen.

Het programma van de Expertreeks klinische kinderneuropsychologie

Bijeenkomst 1 | Ontwikkelingsrisico: doelstellingen, indicaties, methoden van onderzoek

Onder leiding van Claudia König & Hanna Swaab duik je in het neuropsychologisch denkmodel en verkennen we de doelstellingen, indicaties, en verschillende domeinen van neuropsychologisch onderzoek. Je leert hoe deze inzichten toepasbaar zijn in het dagelijks leven en op school.

Bijeenkomst 2 | Testpracticum neuropsychologische testen

Claudia König & Petra Barneveld begeleiden je in het Ambulatorium van de Universiteit Leiden door een testpracticum, waar je hands-on ervaring opdoet met gangbare neuropsychologische testen door zelfstudie, het zelf afnemen van tests, en docentdemonstraties.

Bijeenkomst 3 | Testpracticum neuropsychologische testen

Claudia König introduceert verschillende neuropsychologische modellen gerelateerd aan intelligentie en executieve functies, verrijkt met praktijkvoorbeelden.

Bijeenkomst 4 | Geheugen en behandeling

Met Claudia König verdiep je je in de neuropsychologische modellen van geheugen en motoriek, ondersteund met casuïstiek. Daarbij leer je hoe neuropsychologisch onderzoek naar concrete behandelplannen voor kinderen op school vertaald kan worden.

Bijeenkomst 5 | Epilepsie (ochtend) en leerproblemen (middag)

Marc Hendriks & Claudia König behandelen in de ochtend epilepsie in relatie tot diagnostiek en behandeling en in de middag duiken we in de hersen-gedrag modellen van leerproblemen, inclusief de selectie van onderzoeksmiddelen.

Bijeenkomst 6 | Sociale ontwikkeling (ochtend) en psychiatrie (middag)

Hanna Swaab behandelt de ontwikkeling van sociale informatieverwerking, de bijbehorende behandelmogelijkheden, een inleiding in psychiatrie, en de relatie tot het werkveld.

Bijeenkomst 7 | Moeilijk lerende kinderen/LVB (ochtend) en Pediatrische Neuropsychologie (middag)

Sammy Roording & Kim Oostrom bieden inzicht in de achtergronden en neurobiologie van LVB, neuropsychologie bij centrale zenuwstelselaandoeningen, en diagnostiek- en behandelmogelijkheden binnen de pediatrische neuropsychologie en LVB.

Bijeenkomst 8 | Casuïstiek

Claudia König & Hanna Swaab leiden een sessie gericht op de bespreking van casussen die door jou of je medecursisten zijn ingebracht, om de praktische toepassing van de theorie te verdiepen.

Onderwijsmethode

De cursus kenmerkt zich door interactief onderwijs van ervaren docenten met elk hun expertise. De lessen bestaan uit een combinatie van theoretische inleidingen, demonstraties van testmateriaal en uitgebreide casuïstiekbesprekingen. Verwacht wordt dat je je voorbereidt door literatuur te bestuderen en opdrachten uit te voeren.

Literatuur en voorbereiding

Voor aanvang van de cursus krijg je via de online leeromgeving toegang tot de benodigde literatuur en voorbereidende opdrachten. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan elke bijeenkomst deelneemt en maximaal van de cursus profiteert. Doe je mee aan de uitvoering op 4 oktober 2024? Als je je voor half augustus inschrijft, ontvang je van ons een link waarmee je 20% korting krijgt op het verplichte literatuurboek: “Swaab, H., Bouma, A., Hendriksen, J., & König, C.E. (red.) (2017). Klinische kinderneuropsychologie. Amsterdam: Boom, ISBN: 9789089534859.”. Deze kortingscode is tot half augustus te gebruiken.

Cursus Expertreeks klinische kinderneuropsychologie

Het resultaat

Na het afronden van deze cursus beschik je over diepgaande kennis van de verschillende functiedomeinen binnen de klinische kinderneuropsychologie, ben je bekend met diverse neuropsychologische denkmodellen, en heb je praktijkervaring opgedaan met het afnemen van neuropsychologische testen. Je bent in staat om neuropsychologische diagnostiek te vertalen naar effectieve behandelingen en interventies.

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd door diverse professionele organisaties, waaronder FGzPt, NIP K&J, NVO-OG, en SKJ. Na succesvolle afronding ontvang je een geaccrediteerd certificaat en ben je voorzien van de nieuwste inzichten en technieken binnen het vakgebied van de klinische kinderneuropsychologie.

Accreditatie Nummer Accreditatiepunten
FGzPt 511447 52,0 herregistratie van klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen
NIP K&J 511447 53,0 herregistratie
53,0 opleiding – diagnostiek
14,5 opleiding – extra literatuurstudie
NVO-OG* 511447 53,0 herregistratie
53,0 opleiding – diagnostiek
14,5 opleiding – extra literatuurstudie
SKJ 511447 Het SKJ accepteert voor zowel de herregistratie van jeugdzorgwerkers als pedagogen en psychologen het aantal accreditatiepunten dat door NVO Orthopedagoog-generalist/NIP Kinder- en jeugdpsycholoog aan deze cursus is toegekend.

*De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Voor de actuele stand van zaken m.b.t. accreditatiepunten verwijzen we je naar PE-online. Kom je er niet uit, mail gerust naar info@axonleertrajecten.nl en we helpen jou verder.

Je ontvangt een geaccrediteerd certificaat als je:

  • Actief hebt deelgenomen in de klassikale bijeenkomsten.
  • 100% van de online uren hebt doorlopen.
  • Een voldoende hebt voor je toetsing (beoordeeld door docent).
  • Minimaal 90% aanwezig bent geweest tijdens de klassikale uren. Ben je tussen de 80 en 90% aanwezig geweest, kun je in de meeste gevallen een vervangende opdracht maken.

Je ontvangt een bewijs van deelname, zonder accreditaties als je:

  • Minimaal 70% aanwezig bent geweest.
  • Geen voldoende hebt gehaald voor de toetsing.
  • Actieve deelname en afronding van de online elementen is wel vereist.

Open inschrijving

Duur

8 bijeenkomsten

  • Klassikale uren | 52 uur
  • E-learning | 1 uur
  • Zelfstudie | 48 uur

Datum

4 oktober 2024

 

Locatie

Utrecht

 

Prijs

€2220,-

Schrijf je in

Laatste nieuws

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info

Basiscursus gepland in open inschrijving

Werk jij als verpleegkundige, paramedicus, maatschappelijk werkenden of (ambulant)...

Meer info

Boeken over NAH – Lees over niet-aangeboren hersenletsel

Ben je op zoek naar diepgaande inzichten en praktische hulpmiddelen om beter...

Meer info

Nieuwe data: Begeleiden cliënten als MAF-coach

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach \'Met MAF meer mens\' is een bewezen...

Meer info

Gepland in november: Rouw en levend verlies

Rouw en levend verlies bij NAH Als gevolg van hersenletsel krijgen getroffenen en...

Meer info

Demenzien vernieuwd! Een interview over het begeleidingsmodel ‘Demenzien’

We hebben Patty van Belle, ontwikkelaar en trainer van het begeleidingsmodel \'Demenzien\'...

Meer info

HersenletselCongres 2025

Maandag 3 februari, 2025 ReeHorst, Ede   Hét jaarlijks terugkerend congres...

Meer info