Workshop: Professioneel omgaan met impulscontrolestoornissen
Workshop Grensoverschrijdend gedrag bij mensen met hersenletsel.
Mensen met hersenletsel kunnen last krijgen van verlies van impulscontrole. Dit kan leiden tot grensoverschrijdend gedrag in de vorm van ontremming en/of agressie. Medicatie helpt soms, maar vaak slechts gedeeltelijk. Je moet er dan ook rekening mee houden dat ontremd gedrag en/of agressie blijft voorkomen in de contacten met deze cliënten. Dit roept bij veel professionals begrijpelijke gevoelens van angst en onveiligheid op. Die reacties putten uit, leiden tot bijvoorbeeld vermijdingsgedrag en op den duur mogelijk tot ziekmelden en burn-out.
Informatie over de achtergronden is belangrijk, evenals inzicht in mogelijke aanleidingen tot impulscontroleverlies. Dit kan de veiligheid van de werkomgeving bevorderen of herstellen en het functioneren van professionals ten goede komen.
De inhoud van deze workshop over impulscontrolestoornissen
Naast informatie in de vorm van minicolleges staat interactieve deelname centraal. Er is volop ruimte voor bespreking van casuïstiek. Je scherpt je waarneming, professionele houding en interventies. De volgende onderdelen komen aan bod:
- Vormen van impulscontroleverlies en grensoverschrijdend gedrag
- Gevolgen voor het dagelijks leven
- Hersenkundige achtergronden van dit gedrag
- Handelingsverlegenheid
- Adequate en inadequate reacties op gedragingen
- Reacties van teamleden
- Persoonlijke veiligheid
- Eenduidige afspraken/teambenadering
Voor wie is deze workshop?
De workshop is bedoeld voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met hersenletsel bij wie impulscontroleverlies optreedt of mogelijk aan de orde komt. Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, revalidatie, verpleeghuis, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuis of bij een MEE-organisatie. Je hebt een beroepsopleiding gevolgd op middelbaar niveau of hoger. Je beschikt over basiskennis van de gevolgen van hersenletsel.
Het resultaat
Je hebt inzicht in de meest voorkomende vormen van impulscontroleverlies en hiermee samenhangend grensoverschrijdend gedrag. Je kunt dit gedrag in een vroeg stadium herkennen en adequate maatregelen nemen. Je kunt een bijdrage leveren aan veilige werkomstandigheden en een eenduidige omgang met cliënten bij wie dit gedrag voorkomt. Ook kun je gezinsleden of partners informeren en begeleiding bieden.