banner_01

Cursus: Effectief beïnvloeden in zorg en onderwijs

Deze cursus Effectief beïnvloeden in zorg en onderwijs wordt uitgevoerd door zusterorganisatie PAO Psychologie.

In een wereld waar verandering de enige constante is, vooral binnen de zorg en het onderwijs, is het vermogen om effectief te beïnvloeden belangrijker dan ooit. Of het nu gaat om het leiden van een team, het navigeren door complexe relaties met cliënten en hun betrokkenen, leerlingen en/of hun ouders of het managen van veranderingen binnen een organisatie. De kunst van beïnvloeding speelt een cruciale rol in het succes van elke professional in deze sectoren. De cursus ‘Effectief beïnvloeden in zorg en onderwijs’ biedt een diepgaande verkenning van de mechanismen en technieken die nodig zijn om anderen te inspireren, motiveren en richting te geven aan positieve veranderingen.

Deze cursus is zorgvuldig samengesteld om een brug te slaan tussen theorie en praktijk, waardoor je niet alleen inzicht krijgt in de theoretische onderbouwing van beïnvloedingsvaardigheden maar ook leert hoe deze in de dagelijkse praktijk toe te passen. Van het ontwikkelen van een persoonlijk beïnvloedingsprofiel tot het strategisch navigeren door complexe interpersoonlijke dynamieken, de cursus “Effectief beïnvloeden in zorg en onderwijs” is ontworpen om je impact en overtuigingskracht aanzienlijk te vergroten.

Inhoud van deze cursus

Deze interactieve cursus is ontworpen om zorg- en onderwijsprofessionals uit te rusten met de vaardigheden die nodig zijn om effectief invloed uit te oefenen in hun snel veranderende werkomgevingen. Centraal staat het ontwikkelen van een diep begrip van zowel je eigen drijfveren als die van anderen, om zo je impact en overtuigingskracht te vergroten.

Door middel van theorie, praktijktoepassingen en reflectiemomenten duiken we in de kunst van het beïnvloeden. We verkennen diverse beïnvloedingsstijlen, waaronder die van Cialdini, en hoe deze bewust ingezet kunnen worden om weerstand om te buigen en positieve veranderingen te bewerkstelligen. De training maakt gebruik van interactieve methoden, waaronder werk met een professionele trainingsacteur. Zo brengen we de leerstof tot leven en maximaliseren je persoonlijke effectiviteit.

Kernpunten van deze cursus effectief beïnvloeden:

 • Ontvang een persoonlijk beïnvloedingsprofiel
 • Vergroot je eigen impact en overtuigingskracht
 • Inspireer anderen en buig weerstand om
 • Krijg invloed op gedachten en gedrag van individuen en teams
 • Inspireer anderen en buig weerstand om

Voor wie is deze cursus effectief beïnvloeden?

Deze cursus “Effectief beïnvloeden in zorg en onderwijs” is speciaal ontwikkeld voor professionals in de zorg en het onderwijs die een coördinerende, adviserende of leidinggevende rol vervullen. Het is bijzonder geschikt voor diegenen die hun vermogen willen versterken om invloed uit te oefenen op zowel individuen als teams, variërend van schoolleiders en coördinatoren tot leidinggevenden binnen de GGZ en beleidsmedewerkers. Een HBO werk- en denkniveau wordt als vooropleidingseis gesteld.

Het programma

Voordat de training begint, ontvang je een 360-graden-feedbackrapport over jouw beïnvloedingsstijlen, gebaseerd op online vragenlijsten ingevuld door jou zelf en aangedragen collega’s en leidinggevenden.

Deze cursus omvat een veelzijdig traject van zelfstudie door e-learning en literatuur, interactieve klassikale dagen en praktijkgerichte toepassingsopdrachten, allemaal binnen het kader van ervaringsleren.

 • Zelfstudie: Voorafgaand aan elke klassikale sessie dompel je jezelf onder in het thema met behulp van literatuurstudie en een uitgebreide e-learning module. Deze voorbereiding, bestaande uit opdrachten, video’s, zelftesten en discussies is gericht op jouw persoonlijke leerdoelen en -proces. Zo begin je al met leren voordat je de cursusruimte betreedt en besteed je ongeveer 7 uur per trainingsdag.
 • Klassikale dagen: Op de cursusdagen verdiepen we de theorie en maken we de vertaling naar de praktische toepassing. Onder andere met behulp van professionele trainingsacteurs, voer je interactieve oefeningen uit. Als cursist lever je een actieve bijdrage en draag je verantwoordelijkheid voor je eigen leertraject.
 • Na elke bijeenkomst, toepassing in de praktijk: Elke lesdag wordt gevolgd door een opdracht die je in staat stelt het geleerde direct in je werkomgeving toe te passen, hierop de reflecteren en bevindingen bespreekbaar te maken met collega’s en/of andere betrokkenen. Deze ervaringen vormen de basis voor verdere verdieping in de volgende sessie. Het traject wordt afgerond met een schriftelijke eindopdracht na de laatste bijeenkomst.

Oefenen met een professionele trainingsacteur

Je krijgt de unieke kans om met een trainingsacteur aan de slag te gaan in een rollenspel, wat inzicht geeft in jouw manier van beïnvloeden en op welke vlakken je jouw vaardigheden nog zou willen ontwikkelen. Deze ervaring is verhelderend en biedt concrete handvatten om je beïnvloedingsvaardigheden in een veilige en ondersteunende omgeving te verbeteren.

Studiemateriaal

Ruim voor aanvang van de cursus krijg je toegang tot onze online leeromgeving, waar je wordt geïnformeerd over de vereiste literatuur. In deze omgeving vind je tevens eventueel aanvullende artikelen, het programma en de voorbereidingsopdrachten voor elke cursusdag.

Literatuur en online leeromgeving

Ruim voor aanvang van de cursus krijg je toegang tot onze online leeromgeving, waar je wordt geïnformeerd over de vereiste literatuur. In deze omgeving vind je tevens eventueel aanvullende artikelen, het programma en de voorbereidingsopdrachten voor elke cursusdag.

Cursus Effectief beïnvloeden in zorg en onderwijs

Het resultaat na deze cursus effectief beïnvloeden

Na afronding van deze cursus:

 • Begrijp je de voor- en nadelen van verschillende beïnvloedingsstijlen, zoals inspireren, adviseren, overtuigen, onderhandelen en druk zetten;
 • Heb je inzicht in jouw eigen wijze van beïnvloeden, heb je jouw effect vergroot en ben je beter in staat om jouw interacties met anderen bewust te sturen;
 • Ben je je bewust van je eigen belangen, obstakels en kansen in verhouding tot die van anderen;
 • Ben je bekend met diverse theorieën en modellen, waaronder een strategisch beïnvloedingsmodel, dat je helpt om de dynamiek in interacties met anderen te begrijpen en te beïnvloeden;
 • Beschik je over vaardigheden die je in staat stellen om doelgericht invloed uit te oefenen, oftewel strategisch te beïnvloeden.

Accreditatie

Accreditatie Nummer Accreditatiepunten
NVO OG* 506739 23,0 herregistratie
3,5 opleiding – extra literatuurstudie
23,0 opleiding – overige taken
NIP K&J 506739 23,0 herregistratie
3,5 opleiding – extra literatuurstudie
23,0 opleiding – overige taken
LV POH-GGZ 328671 30,0 nascholing praktijkondersteuners
SKJ 506739 Het SKJ accepteert voor zowel de herregistratie van jeugdzorgwerkers
als pedagogen en psychologen het aantal accreditatiepunten dat door
NVO Orthopedagoog-generalist/NIP Kinder- en jeugdpsycholoog aan
deze cursus is toegekend.

*De accreditatiepunten die gelden voor NVO-OG zijn ook geldig voor NVO basis(ortho)pedagogen. Houd hiervoor het aantal herregistratiepunten aan.

Je ontvangt een geaccrediteerd certificaat als

 • Je actief hebt deelgenomen in de klassikale bijeenkomsten.
 • Je 100% van de online uren hebt doorlopen.
 • Je een voldoende voor je toetsing hebt behaald (beoordeeld door docent).
 • Je bent minimaal 90% aanwezig geweest tijdens de klassikale uren. Ben je tussen de 80 en 90% aanwezig geweest? Dan kun je in de meeste gevallen een vervangende opdracht maken.

Je ontvangt een bewijs van deelname, zonder accreditaties als:

 • Je minimaal 70% aanwezig bent geweest.
 • Je geen voldoende hebt gehaald voor de toetsing.
 • Actieve deelname en afronding van de online elementen is wel vereist.

Open inschrijving

Duur

 • Klassikaal: 21 uur
 • E-learning: 3,3 uur
 • Zelfstudie: 21 uur

Datum

Deze cursus start op:

 • 3 september 2024
 • 27 maart 2025
 • 7 oktober 2025

Locatie

Utrecht

 

Prijs

€1395,-

Schrijf je in

Laatste nieuws

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info

Basiscursus gepland in open inschrijving

Werk jij als verpleegkundige, paramedicus, maatschappelijk werkenden of (ambulant)...

Meer info

Boeken over NAH – Lees over niet-aangeboren hersenletsel

Ben je op zoek naar diepgaande inzichten en praktische hulpmiddelen om beter...

Meer info

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach \'Met MAF meer mens\' is een bewezen...

Meer info

Gepland in november: Rouw en levend verlies

Rouw en levend verlies bij NAH Als gevolg van hersenletsel krijgen getroffenen en...

Meer info

Demenzien vernieuwd! Een interview over het begeleidingsmodel ‘Demenzien’

We hebben Patty van Belle, ontwikkelaar en trainer van het begeleidingsmodel \'Demenzien\'...

Meer info