banner_01

Cursus: Werken met het begeleidingsmodel Demenzien

Samen werken aan een betekenisvolle dag voor mensen met dementie

Als je als zorgverlener werkt met mensen met dementie begrijp je hoe waardevol kleine momenten van contact en geluk kunnen zijn. Tegelijkertijd kan de tijdsdruk in de ouderenzorg en de zorgen van naasten soms jouw eigen werkplezier kan beïnvloeden. Hoe kun je de kwaliteit van leven van mensen met dementie verbeteren, hun waardigheid vergroten, de relatie met zowel de bewoner als de naasten versterken en daarbij ook nog jouw eigen werkplezier vergroten?

Wat is voor de bewoner of cliënt belangrijk? Wat geeft plezier? Op welke manier maak je contact? Hoe onderhoud je de relatie? Vragen die vaak terugkomen in de zorg en begeleiding van mensen met dementie, maar ook bij hun naasten. Bovendien veranderen antwoorden op deze vragen ook, doordat dementie gepaard gaat met achteruitgang.

Hoe meer je van een persoon weet, hoe beter je kan inspelen op (veranderende) behoeftes, maar ook hoe beter je samen met naasten en familie kan kijken hoe je gezamenlijk voor betekenisvolle momenten kan zorgen. Demenzien kan hierin houvast bieden. Het is een hulpmiddel om vanuit samenwerking tussen de mens met dementie, naasten en zorgverleners, de mens met dementie beter te leren kennen. Vanuit die kennis kun je toewerken naar een zo goed mogelijk leven.

In deze cursus leer je heel praktisch hoe je Demenzien principes kunt toepassen in jouw werk, met als doel een fijne, betekenisvolle dag voor de bewoner te creëren. Je krijgt inzicht in de basisprincipes van Demenzien: het ‘Driegesprek’, ‘De mens zien’, en ‘Vraag achter de vraag’.

Via een stappenplan krijg je praktische tools om de levenskwaliteit van en de relaties met bewoners en naasten te verbeteren. Ingewikkeld en tijdrovend? Nee hoor. Het kan niet fout gaan, omdat het een gestructureerde zoektocht is die je met elkaar doet en het is gemakkelijk toepasbaar binnen je huidige werk. Het levert vooral plezier op. Werkplezier bij jou, fijne momenten voor jouw bewoners en hun naasten en een goede samenwerking tussen zorgverleners en naasten.

Over Demenzien

Demenzien is ontwikkeld op verzoek van – en samen met mensen met dementie, naasten en zorgverleners in de ouderenzorg. Vanuit Hogeschool Windesheim is vervolgens actiegericht onderzoek gedaan naar de inzet van de methodiek en daardoor dus in de praktijk getoetst. De methodiek is herzien op basis van deze uitkomsten. Deze scholing is op basis van deze herziening ontwikkeld samen met het Lectoraat Goed Leven met Dementie van Windesheim en met de ontwikkelaars van de methode en toolbox Demenzien.

Inhoud van deze cursus

Deze cursus bestaat uit 3 dagdelen van 3,5 uur, waaraan het hele team deelneemt. In deze dagdelen gaan we vanuit ervaringsoefeningen de inhoud in. De theorie houden we beknopt, waarna we vooral veel oefenen en concrete tools aanbieden waarmee je de volgende dag jouw praktijk in gaat. Daarna is er nog een 4e dagdeel voor zorgverleners met een coördinerende rol (specialist-ouderengeneeskunde, verpleegkundig-specialist, psycholoog, GVP’er etc.). Deze professionals volgen dus 4 dagdelen in totaal. Dit vierde dagdeel is gericht op het begeleiden van jouw team in het toepassen en borgen van Demenzien.

Elk dagdeel heeft een eigen thema:

  • Nieuwsgierig zijn, contact maken en communicatie
  • Contact en informatie verzamelen: driegesprek en de mens zien
  • Een weekprogramma: praktisch haalbaar en zinvol
  • Ondersteun en begeleid jouw team bij implementatie en borging

Als verdiepings- of naslagwerk bij deze cursus schaf jij voor jezelf (of jouw organisatie voor elke deelnemer) het boek Demenzien aan. Daarnaast krijg je toegang tot de AXON-leeromgeving. Hier vind je niet alleen praktische informatie over het hoe, waar en wanneer van de cursus, maar vind je ook verdiepende materialen als video’s en artikelen.

Voor wie is deze cursus?

Werk jij in de ouderenzorg en wil jij je met jouw team of afdeling verdiepen in Demenzien om dit op jullie werkvloer in te zetten? Deze cursus is ontwikkeld voor multidisciplinaire teams, met diverse opleidingsachtergronden en -niveaus. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen, verzorgenden, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, GVP’ers (gespecialiseerd verpleegkundigen psychogeriatrie), psychologen, specialist ouderengeneeskunde, zorgregisseurs.

Belangrijk voor deze cursus is dat je momenteel werkt met bewoners met een vorm van dementie, zodat je direct kan toepassen wat je tijdens deze cursus leert, zodat je ermee kan oefenen. We realiseren ons dat het moeilijk is om als volledig team op één moment cursus te volgen. We raden je daarom aan om met meerdere afdelingen of andere organisaties in jouw buurt te overleggen: is er op meer plekken behoefte aan Demenzien? Je kunt dan meerdere uitvoeringen plannen, waarop je jouw collega’s verspreid (bijvoorbeeld in groepjes van 4) laat deelnemen.

Werk je met mensen met NAH en wil je deze manier van werken, kijken en communiceren inzetten bij jouw doelgroep? Kijk dan eens naar de methodiek Hooi op je Vork, speciaal ontwikkeld voor NAH.

cursus Werken met het begeleidingsmodel Demenzien

Het resultaat na deze cursus

Na afloop van deze cursus over het begeleidingsmodel Demenzien kun je…

  • De kern van Demenzien de drie hoofdonderdelen uitleggen;
  • Gebruik je jouw nieuwsgierigheid en interesse om in contact te komen en blijven met bewoners en naasten;
  • Heb je geoefend met contact maken en in gesprek gaan met de mens met dementie en naasten, over wie deze mens met dementie is, waarbij je beter af hebt leren stemmen op jouw gesprekspartners;
  • (H)erken je de waarde van weten wie de mens met dementie vroeger wat én wie hij nu is, en kun je hiermee rekening houden in de bejegening en begeleiding;
  • Kun je samen met naasten en de mens met dementie komen tot een fijne, betekenisvolle weekinvulling;
  • Weet je wat je kan don als het gedrag van de mens met dementie vragen oproept, hoe je op zoek kan gaan naar de betekenis van dit gedrag, en hoe je daarbij tot passend benaderingen of oplossingen kunt komen;
  • Laat je zoveel mogelijk wensen, ideeën en het persoonsbeeld van de cliënt met dementie tot z’n recht komen, door nieuwsgierig te zijn, de familie erbij te betrekken en gesprekstechnieken in te zetten.
  • Voor coördinerende zorgverleners: Heb je handvatten om de inzet van Demenzien in jouw werkpraktijk te begeleiden en borgen, zowel in overlegstructuren als in het handelen van jezelf en jouw collega’s.

Accreditatie

Voor deze cursus vragen we accreditatie aan bij het Kwaliteitsregister V&VN, Het verpleegkundig specialisteren register (VSR), ADAP (voor ergotherapeuten, diëtisten en oefentherapeuten) en Registerplein.

Praktische informatie

Duur: 3x 3,5 uur voor alle zorgverleners | 4x 3,5 uur voor zorgverleners met een coördinerende rol
Voorbereiding: ongeveer 1,5 uur per les
Aantal deelnemers: 8-16

Incompany

We denken graag met je mee over hoe je Demenzien implementeert in jouw organisatie.

De datum en locatie van de cursus plannen we in overleg.

Informatie opvragen

Docenten

Deze cursus wordt gegeven door Patty van Belle en Rini Blankers. Klik op hun namen om meer over hen te weten te komen!

Interview

Meer lezen over de waarde van Demenzien in de praktijk? We interviewden docent en auteur Patty van Belle erover. Je leest het hele interview hier. 

Laatste nieuws

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info

Basiscursus gepland in open inschrijving

Werk jij als verpleegkundige, paramedicus, maatschappelijk werkenden of (ambulant)...

Meer info

Boeken over NAH – Lees over niet-aangeboren hersenletsel

Ben je op zoek naar diepgaande inzichten en praktische hulpmiddelen om beter...

Meer info

Nieuwe data: Begeleiden cliënten als MAF-coach

Gepland: Begeleiden cliënten als MAF-coach \'Met MAF meer mens\' is een bewezen...

Meer info

Gepland in november: Rouw en levend verlies

Rouw en levend verlies bij NAH Als gevolg van hersenletsel krijgen getroffenen en...

Meer info

Demenzien vernieuwd! Een interview over het begeleidingsmodel ‘Demenzien’

We hebben Patty van Belle, ontwikkelaar en trainer van het begeleidingsmodel \'Demenzien\'...

Meer info

HersenletselCongres 2025

Maandag 3 februari, 2025 ReeHorst, Ede   Hét jaarlijks terugkerend congres...

Meer info