banner_01

Professioneel omgaan met agressie bij cliënten met hersenletsel

Training gedragsproblematiek
Eén van de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel kan agressief gedrag zijn of beter gezegd: dreigend destructief gedrag met agressie als gevolg. Agressie komt voor in diverse sectoren van de zorg- en dienstverlening aan mensen met een handicap of psychiatrische problematiek. Bij hersenletsel kan de oorzaak verschillend zijn. De agressie of het dreigend destructief gedrag kan het directe gevolg zijn van de hersenbeschadiging, maar het kan ook een reactie zijn op invloed van buitenaf. Begeleiders en verzorgers werken vaak individueel met een persoon met hersenletsel en zijn daardoor kwetsbaar. Ook de familie en vrienden ervaren problemen met dit gedrag.
Door observatie en analyse kun je agresssie voor zijn. Preventie is belangrijker dan ingrijpen.

Doelgroep
De cursus is bestemd voor begeleiders, verzorgenden, verpleegkundigen en behandelaaars die regelmatig werken met cliënten met hersenletsel. Je bent werkzaam in de revalidatie, gehandicaptenzorg, thuiszorg, geestelijk gezondheidszorg of verpleeghuiszorg. Je dient te beschikken over de basiskennis van hersenletsel en de gevolgen daarvan.

Resultaat
Je beschikt na de training over kennis en inzicht ten aanzien van gedragsproblemen die zich voor kunnen doen bij cliënten met niet-aangeboren hersenletsel.Je kunt onderscheiden wat de oorzaak is van de gedragsproblemen en van daaruit de begeleiding vormgeven. Je bent in staat een signaleringsplan op te stellen en dit te gebruiken bij de beoordeling van het gedrag van de cliënt. Je maakt kennis met diverse begeleidingsmethoden. Je beschikt over een aantal veiligheidstechnieken, waardoor je in dreigende situaties adequaat kunt optreden. Je bent in staat de begeleidingsstrategiën met collega’s kort te sluiten en teammethoden toe te passen, zodat er op één lijn gewerkt wordt.

De training
Voor optimale afstemming van het programma op jouw situatie ontvang je van te voren een vragenformulier, waarin je je ervaringen en leerwensen kenbaar kunt maken. De cursus omvat de volgende onderdelen:

Achtergronden
– Agressie of dreigend destructief gedrag (DDG);
– Verschijningsvormen van DDG;
– Oorzaken van agressief gedrag bij niet-aangeboren hersenletsel;
– Beleving.
Omgaan met agressief gedrag
– Preventie;
– Handelingskader;
– Singaleringsplan;
– Fysieke training;
– Oefeningen (met een acteur).

Praktische informatie

Duur 6 x 1 dagdeel
Voorbereiding +/- 1 uur
Aantal deelnemers 10 – 15

Incompany

Code 6800
Datum & plaats in overleg

Informatie aanvragen

Laatste nieuws

HersenletselCongres 2023

Maandag 27 november 2023 ReeHorst, Ede Hét jaarlijks terugkerend congres...

Meer info

Instap e-learning

  Door de druk op de zorg is er sprake van een grotere wisseling van...

Meer info

Post HBO-opleiding gespecialiseerde verpleegkundige Niet-Aangeboren Hersenletsel

Handvatten voor zorg en omgang met complexe cliëntengroep In januari 2022 startte...

Meer info