Rouw en levend verlies bij NAH
Vervolgcursus
Na de breuk in het leven door het hersenletsel hebben getroffenen en hun naasten te maken met verliezen; verlies van fysieke en cognitieve functies, werk, relaties, intimiteit, vrienden, toekomstverwachtingen en van de persoonlijkheid. Rouw is een gezonde reactie op verlies en ieder mens doet dit op zijn eigen unieke manier.
Rouw bij niet-aangeboren hersenletsel verschilt van rouw bij overlijden. Bij niet-aangeboren hersenletsel gaat het over chronisch verlies: verlies dat zich steeds opnieuw in het leven aandient; ook wel levend verlies genoemd.
Als professional kun je je machteloos voelen hoe hiermee om te gaan. Je kunt jezelf afvragen of je wel het juiste doet. Ook kun je denken dat de getroffenen en hun naaste het nog altijd niet geaccepteerd hebben. Het niet kunnen herkennen van rouwreacties kan het herstelproces bemoeilijken.
Deze workshop geeft je inzichten, handvatten en tools om levend verlies te herkennen en hoe ermee om te gaan.
Doelgroep
De workshop is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met hersenletsel en hun naasten. Je beschikt over de basiskennis van de gevolgproblemen van (niet-aangeboren) hersenletsel.
Resultaat
Je hebt kennis van de verlieskunde driehoek, rouw en verlies, chronische rouw en niet erkend verlies;
Je hebt kennis van het duaal proces en de rouwtaken;
Je hebt handvatten voor de ondersteuning bij rouw en verlies;
Je bent je bewust hoe je eigen ervaringen kunnen meespelen in de ondersteuning.
Inhoud
Deze cursusdag heeft het karakter van een workshop. Na een inleiding over rouw en verlies, chronische rouw en levend verlies en niet erkend verlies, staan we stil bij de praktijk. Wat betekent deze kennis nu voor je handelen.
De volgende onderdelen komen aan bod:
- De verlieskunde driehoek
- Levend verlies en niet erkend verlies
- De rouwtaken
- Het duale proces
- Valkuilen van de professional
- Herkennen van rouwtaken
- Hoe kan je begeleiden en ondersteunen?