Effectief begeleiden van clienten met geheugenproblemen

Workshop Geheugenproblemen na hersenletsel
Je geheugen is je leven. Het is de sleutel om vanuit het heden naar het verleden of de toekomst te gaan. Als je geheugen niet goed werkt, heb je minder greep op het leven. Je wordt niet alleen gehinderd in de uitvoering van allerlei praktische zaken, maar ook je sociale contacten kunnen ernstig te lijden hebben onder je geheugenproblemen. Mensen met hersenletsel hebben vaak te maken met deze problematiek. In de workshop leer je hoe je cliënten met geheugenproblemen kunt begeleiden, zodat hun greep op het leven wordt versterkt.

Doelgroep
- De workshop is bestemd voor professionals die in hun werk te maken hebben met cliënten met hersenletsel en geheugenproblemen;

- Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, revalidatie, verpleeghuis, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuis of bij een MEE-organisatie;
- Je hebt een beroepsopleiding gevolgd op middelbaar of hoger niveau. Je beschikt over basiskennis van de gevolgen van hersenletsel. 

Resultaat
Je hebt kennis van verschillende soorten geheugenproblemen. Op basis daarvan kun je cliënten met een geheugenprobleem effectief ondersteunen door aanpassing van de omgeving, aanleren van het gebruik van externe hulpmiddelen, inbouwen van vaste routines en aanleren van geheugenstrategieën.

De workshop
Na een korte inleiding over geheugenproblematiek bij mensen met hersenletsel vormen oefeningen de rode draad van de dag. Je oefent in het toepassen van de theorie in praktijkvoorbeelden. Hierbij sluiten we aan bij je eigen werksituatie.

De volgende onderdelen komen aan bod:
- Gangbare indelingen van het geheugen;
- Soorten geheugenproblemen;
- Herkenning van geheugenproblemen;
- De begeleiding bij geheugenproblemen op het gebied van: omgeving, externe hulpmiddelen, routine, strategieën.

Praktische informatie

Duur 1 dag
Aantal deelnemers 10 - 15

Incompany

Code 8200
Datum & plaats in overleg