Begeleiden van leerlingen met hersenletsel in de praktijk
Praktijkbijeenkomst voor docenten en begeleiders bij het speciaal onderwijs
Regelmatig krijgen we signalen van (oud-)deelnemers aan de basiscursus Professioneel omgaan met leerlingen met hersenletsel, dat er behoefte bestaat aan het bespreken van complexe praktijksituaties.
Voor deze deelnemers organiseren we terugkombijeenkomsten. Afhankelijk van de behoefte vinden deze bijeenkomsten een of twee maal per jaar plaats. Uitgangspunt voor de bijeenkomst is casuïstiek die door de deelnemers wordt ingebracht.
Vragen die in de bijeenkomst aan de orde kunnen komen, zijn bijvoorbeeld:
– Hoe begeleid je een leerling met impulsief gedrag?
– Welke training is voor een leerling met geheugenproblemen geschikt?
– Is er onderwijsmateriaal dat bruikbaar is voor bijvoorbeeld een leerling met weinig of geen overzicht?
– Wat is een adequate inrichting van je klaslokaal?
– Hoe ga je om met ouders die bezig zijn met het verwerkingsproces?
– Hoe maak je je schoolteam deskundig op het gebied van hersenletsel?
Doelgroep
De terugkombijeenkomst is bestemd voor oud-deelnemers van de basiscursus Professioneel omgaan met leerlingen met hersenletsel. Je bent werkzaam als leerkracht of begeleider bij het speciaal onderwijs en hebt de basiscursus gevolgd. Je wilt je samen met collega’s verder verdiepen in complexe situaties in je praktijk met leerlingen met hersenletsel.
Resultaat
Je hebt nieuwe inzichten en inspiratie voor je werk met leerlingen met hersenletsel. Je hebt praktische handvatten voor het omgaan met het gedrag van deze leerlingen en voor het onderwijs aan deze leerlingen. Je kunt complexe praktijksituaties het hoofd bieden.
De bijeenkomst
Van tevoren ontvang je een vragenformulier waarop je kunt aangeven welke praktijksituatie je wilt inbrengen. Daarbij gaat het om een situatie die je als ‘lastig’ ervaart en die je samen met collega’s wilt uitdiepen. Op die manier kunnen we een programma samenstellen waarin jouw praktijk centraal staat.
Tijdens de bijeenkomst werk je met begeleiding van een of twee docenten aan het uitdiepen van de verschillende praktijksituaties.
Kenmerken van de terugkombijeenkomst zijn:
– Concrete praktijksituaties;
– Reflectie op praktijkervaringen;
– Uitwisseling van informatie;
– Achtergrondinformatie;
– Handvatten voor de praktijk.